Masło migdałowe

Jak przyrządzić takie masło - bardzo prosto wystarczy blender, ekologiczne migdały lub inne orzechy. W tym poście opisze jak przyrządzić masło z migdałów, ale możecie zrobić je z dowolnych orzechów. Można również wymieszać różne gatunki i dodać ulubione przyprawy czy kakao i już powstanie pyszne połączenie masła smakowego. Zachęcam do wyrobu w domu dlatego, że jest to metoda o wiele tańsza i zdrowsza od tych sklepowych. Ja masła migdałowego używam do różnych dipów sałatkowych czy nawet koktajli. Pierwszą najważniejszą rzeczą jest kupienie odpowiednich jakościowo orzechów, ważne by były niezleżałe czy zjełczałe i warto kupić te z oznaczeniem Eko. 






Składniki: 



  • dowolna ilość migdałów *

Opis wykonania:


* na ogół robię z 0,5 l kubka 
Migdały musimy zalać gorąca wodą i odstawić na 15 minut, teraz najżmudniejsza praca, trzeba je obrać ze skórki. Gdy już je obierzecie, należy je osuszyć - ja robię to na ręczniku papierowym, następnie przesypuje migdały na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 C i prażę 30 minut. Po tym czasie studzę, przerzucam do melaksera i mielę do uzyskania gładkiej lejącej się masy. Jeżeli korzystacie z małego blendera musicie uważać by nie przegrzać masła, gdy jest jeszcze nieodpowiednio zmiksowane, a jest ciepłe odstawcie, nawet na parapet zewnętrzny by się ochłodziło. W przeciwnym wypadku oddzieli się wam tłuszcz i już po maśle. Czas mielenia zależy od wielkości i mocy melaksera czy blendera. Możecie również jeżeli lubicie masło z kawałkami chrupkich orzechów, przy wstępnym rozdrabnianiu odłożyć sobie łyżkę i wmieszać do gotowej masy. 
masło przekładamy do szklanego słoiczka i przechowujemy w temp. pokojowej. około dwa tygodnie
Jedni piszą żeby przechowywać je w lodówce ( około 1 miesiąca) -  ja tego nie robię i z masłem nic się nie dzieje. 



Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)