Bułeczki króliczki

Mam dla Was idealne bułeczki na świąteczny stół: bułeczki w kształcie króliczka. Prawda że ślicznie się prezentują? Bułeczki są pyszne i mięciutkie, idealne do śniadania.






Składniki: na 6-8 sztuk


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie 7g drożdży suchych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • sól gruboziarnista

Opis wykonania:


Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie, aż do momentu, gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
Ciasto pozostawiamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie odpowietrzamy ciasto, uderzając je ręką, ponownie zarabiamy. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej odrywamy mały kawałek ciasta - to będzie ogonek. Pozostałe wałkujemy tak, by środek był grubszy, a zewnętrzne części węższe. Skręcamy dwukrotnie, formujemy uszka, smarujemy białkiem miejsce przyklejenia ogonka i przyklejamy ogonek. Posypujemy solą, pieczemy 20 minut w 180 C.




Źródło Pinterest

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)