Babka drożdżowa z automatu

Oto przepis na pyszną babkę z bakaliami. Jest delikatna i puszysta uwielbiam ją, zwłaszcza jak jest jeszcze delikatnie ciepła :D. Oczywiście można ją zrobić bez automatu, zarabiając wszystkie składniki ręcznie i odstawiając ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Składniki : wersje na 3 wielkości

waga 750 g, czas 3:15 (w moim Moulinex program 10)

  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 160 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g cukru
  • 390 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 40 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
  • 110 g różnego rodzaju rodzynek, żurawiny

waga 1000 g czas 3:20

  • 120 ml mleka
  • 3 jajka
  • 210 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g cukru
  • 530 g mąki pszennej
  • 3 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 50 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
  • 150 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina

waga 1500 g czas 3:25

  • 205 ml mleka
  • 4 jajka
  • 250 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 135 g cukru
  • 790 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki drożdży suszonych
  • 60 g migdałów wymieszanych z orzechami włoskimi
  • 170 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina

Opis wykonania:


Do formy wkładamy kolejno: roztrzepane jajka, masło, letnie mleko, mąkę, cukier, drożdże, z boku formy sól. Formę umieszczamy w opiekaczu, wybieramy program 10, wagę ciasta i preferowany poziom zrumienienia skórki. Włączamy i po kilku minutach od wyrabiania, po usłyszeniu sygnału dźwiękowego, dodajemy bakalie. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z urządzenia i formy, studzimy na kratce.

W wersji bez maszyny należy dokładnie zarobić wszystkie składniki, aż ciasto będzie ładnie napowietrzone i będzie odchodzić od ręki. Następnie dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. Przekładamy do foremki, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Pieczemy w 180 C od 40- 60 minut w zależności od wielkości ciasta. Sprawdzamy patyczkiem.

Moją upiekłam z II wersji 1000 g.





Komentarze

  1. Bardzo fajna baba :-) i tak pysznie nadziana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, babka pięknie wypieczona, pod koniec wyrastania posypałam kruszanką

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, babka pięknie wyrosła. Dołożyłam jeszcze kruszonki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ją jest naprawdę pyszna i zawsze pięknie wyrasta :).

      Usuń
  4. Mnie niestety ne wyszła, od początku wydawało mi się ,że "łyżki" to za dużo na automat -myślę o suchych drożdżach. Wykipiało ciasto poza formę,smród ,spalenizna a reszta opadła.. :((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwio przepraszam Cie z całego serducha, masz racje wkradł mi się błąd łyżki zamiast łyżeczki wybacz.

      Usuń
  5. Czy w przepisie ne błędu,3 łyżki suchych drożdży czy powinno być łyżeczki???? Mnie wszystko wykipiało z przepisu na 1000 g , niestety z tego co zostało wyszedł zakalec.. :((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak drożdże suche mają być w łyżeczkach już poprawiłam, jeszcze raz przepraszam Sylwio :(.

      Usuń
    2. Dziś kolejna próba i zapewne już wyjdzie..:)))

      Usuń
  6. Witam . Nie ma za co przepraszać są ,,łyżeczki,,. Baba SUPER EKSTRA.
    Pozdrawiam i życzę smacznego.
    Dziękuję za przepis . Piekłam w automacie do chleba chałkę, też wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki to automat do pieczenia ? Jeśli mogłabym poproszę model

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam posiadam ten automat i polecam :)
    https://www.olgasmile.com/wypiekacz-do-chleba-moulinex-ow-6000.html

    OdpowiedzUsuń
  9. "Do formy wkładamy kolejno: roztrzepane jajka, masło, letnie masło,"
    chyba miało być: mleko, letnie masło?

    OdpowiedzUsuń
  10. Do formy wkładamy kolejno: roztrzepane jajka, masło, letnie masło,
    czy nie tak miało być : mleko, letnie masło?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)